Mieszanka ekologiczna siostry Irminy - kurkuma, papryka sł, imbir

Opis

Kurkuma to żółty proszek pochodzący podziemnych pędów azjatyckiej rośliny Curcuma longa. Korzenie może spożywać na surowo, ale najczęściej kurkumę wykorzystuje się w kuchni w formie suszonej przyprawy o niezwykle intensywnej barwie. Ciekawy, mocny smak idealnie nadaje się do potraw mięsnych, warzywnych i rybnych i wchodzi w skład bardzo wielu azjatyckich mieszanek. Na świecie kurkuma furorę robi jednak głównie jak „złote mleko” – łatwy do przyrządzenia napój, który okazuje się być najlepszym domowym lekarstwem.

Kurkuma – najsilniejszy naturalny środek przeciwzapalny

Kurkuma słynie głównie z właściwości przeciwzapalnych, które okazują się być zbawienne nie tylko w przypadku przeziębień i infekcji bakteryjnych, ale także przy:

  • Dezynfekcji ran –  silnie antybakteryjne i odkażające działanie kurkumy było w tradycyjnej medycynie Wschodu wykorzystywane do opatrywania ran i oparzeń. Każdą otwartą, a zwłaszcza ropiejącą ranę warto posypywać kilka razy dziennie żółtym proszkiem, aby opanować stan zapalny i przyspieszyć gojenie.
  • Uśmierzaniu bólu – zamiast łykać nieobojętne dla zdrowa tabletki przeciwbólowe, warto sięgnąć po kurkumę, która ma podobne działanie jak aspiryna czy ibuprofen. Zaleca się picie naparu z gotowanej kurkumy z czarnym pieprzem (który wzmacnia działanie żółtej przyprawy) lub spożywanie suplementów z kurkumy.
  • Chorobach reumatycznych – wiele badań naukowych potwierdza skuteczność kurkumy w łagodzeniu przebiegu chorób artretycznych i osteoartretycznych. Codzienne picie herbatki z kurkumy jest dla wielu cierpiących pacjentów doskonałą alternatywą dla tabletek i zastrzyków steroidowych. Studium przeprowadzone na Uniwersytecie w Arizonie w 2006 roku pokazało wręcz, że prewencyjna terapia kurkumą u szczurów spowodowała zatrzymanie reakcji zapalnej po wstrzyknięciu reumatycznego zapalenia stawów. Mowa więc nie tylko o łagodzeniu bólu, ale także wyraźnej redukcji postępu degeneracji stawów i siły procesów zapalnych.
  • Łagodzeniu schorzeń skóry – zarówno trądzik, jak i łuszczyca związane są de facto ze stanem zapalnym skóry, choć bardzo różnego pochodzenia. Regularne spożywanie kurkumy okazuje się przynosić znaczącą poprawę stanu skóry w obu przypadkach.
    • Kurkuma w naturalny sposób oczyszcza wątrobę z toksyn związanych z ubocznymi produktami metabolizmu, a przede wszystkim konsumpcją alkoholu, zażywaniem narkotyków oraz leków. Samo działanie kurkuminy polega na stymulowaniu produkcji enzymów, które odpowiedzialne są za rozbijanie toksyn na mniejsze cząsteczki, a także na poprawie krążenia krwi, niezbędnego dla zdrowia wątroby.
    • Kurkuma ma działanie przeciwrakowe – badania laboratoryjne wskazują, że kurkumina jest zdolna do identyfikacji komórek rakowych i wywoływanie ich autodestrukcji poprzez proces apoptozy (tzw. programowanej śmierci komórki). Ponadto, związki chemiczne zawarte w kurkumie blokują powstawania alfatoksyn oraz nitrozaminy – dwóch silnie rakotwórczych substancji. Do tej pory udało się stwierdzić skuteczność kurkum w prewencji i zwalczaniu nowotworów głowy i szyi, a także prostaty, piersi, skóry i jelita, jak również dziecięcej białaczki.
    • Kurkuma dba o zdrowie serca – badania z 2008 roku wskazują, że kurkumina zapobiega i odwraca groźny dla życia proces przerostu serca. Ponadto, liczne eksperymenty na zwierzętach dowiodły, że żółta przyprawa znakomicie pobudza krążenia i rozrzedza krew, działając jak naturalne lekarstwo na nadciśnienie.
Cena 22,14 zł
-+
Nr. katalogowy: 0000101 Producent: Herbarium św. Franciszka
Dostępność: 6 sztuk w magazynie Wysyłka: dzisiaj Koszt wysyłki: 0,00 zł

Kurkuma to żółty proszek pochodzący podziemnych pędów azjatyckiej rośliny Curcuma longa. Korzenie może spożywać na surowo, ale najczęściej kurkumę wykorzystuje się w kuchni w formie suszonej przyprawy o niezwykle intensywnej barwie. Ciekawy, mocny smak idealnie nadaje się do potraw mięsnych, warzywnych i rybnych i wchodzi w skład bardzo wielu azjatyckich mieszanek. Na świecie kurkuma furorę robi jednak głównie jak „złote mleko” – łatwy do przyrządzenia napój, który okazuje się być najlepszym domowym lekarstwem.

Kurkuma – najsilniejszy naturalny środek przeciwzapalny

Kurkuma słynie głównie z właściwości przeciwzapalnych, które okazują się być zbawienne nie tylko w przypadku przeziębień i infekcji bakteryjnych, ale także przy:

  • Dezynfekcji ran –  silnie antybakteryjne i odkażające działanie kurkumy było w tradycyjnej medycynie Wschodu wykorzystywane do opatrywania ran i oparzeń. Każdą otwartą, a zwłaszcza ropiejącą ranę warto posypywać kilka razy dziennie żółtym proszkiem, aby opanować stan zapalny i przyspieszyć gojenie.
  • Uśmierzaniu bólu – zamiast łykać nieobojętne dla zdrowa tabletki przeciwbólowe, warto sięgnąć po kurkumę, która ma podobne działanie jak aspiryna czy ibuprofen. Zaleca się picie naparu z gotowanej kurkumy z czarnym pieprzem (który wzmacnia działanie żółtej przyprawy) lub spożywanie suplementów z kurkumy.
  • Chorobach reumatycznych – wiele badań naukowych potwierdza skuteczność kurkumy w łagodzeniu przebiegu chorób artretycznych i osteoartretycznych. Codzienne picie herbatki z kurkumy jest dla wielu cierpiących pacjentów doskonałą alternatywą dla tabletek i zastrzyków steroidowych. Studium przeprowadzone na Uniwersytecie w Arizonie w 2006 roku pokazało wręcz, że prewencyjna terapia kurkumą u szczurów spowodowała zatrzymanie reakcji zapalnej po wstrzyknięciu reumatycznego zapalenia stawów. Mowa więc nie tylko o łagodzeniu bólu, ale także wyraźnej redukcji postępu degeneracji stawów i siły procesów zapalnych.
  • Łagodzeniu schorzeń skóry – zarówno trądzik, jak i łuszczyca związane są de facto ze stanem zapalnym skóry, choć bardzo różnego pochodzenia. Regularne spożywanie kurkumy okazuje się przynosić znaczącą poprawę stanu skóry w obu przypadkach.
    • Kurkuma w naturalny sposób oczyszcza wątrobę z toksyn związanych z ubocznymi produktami metabolizmu, a przede wszystkim konsumpcją alkoholu, zażywaniem narkotyków oraz leków. Samo działanie kurkuminy polega na stymulowaniu produkcji enzymów, które odpowiedzialne są za rozbijanie toksyn na mniejsze cząsteczki, a także na poprawie krążenia krwi, niezbędnego dla zdrowia wątroby.
    • Kurkuma ma działanie przeciwrakowe – badania laboratoryjne wskazują, że kurkumina jest zdolna do identyfikacji komórek rakowych i wywoływanie ich autodestrukcji poprzez proces apoptozy (tzw. programowanej śmierci komórki). Ponadto, związki chemiczne zawarte w kurkumie blokują powstawania alfatoksyn oraz nitrozaminy – dwóch silnie rakotwórczych substancji. Do tej pory udało się stwierdzić skuteczność kurkum w prewencji i zwalczaniu nowotworów głowy i szyi, a także prostaty, piersi, skóry i jelita, jak również dziecięcej białaczki.
    • Kurkuma dba o zdrowie serca – badania z 2008 roku wskazują, że kurkumina zapobiega i odwraca groźny dla życia proces przerostu serca. Ponadto, liczne eksperymenty na zwierzętach dowiodły, że żółta przyprawa znakomicie pobudza krążenia i rozrzedza krew, działając jak naturalne lekarstwo na nadciśnienie.

Kurkuma na zdrowy żołądek

Choć w popularnym mniemaniu na dolegliwości żołądkowe najlepsza jest łagodna dieta bez przypraw, fakty naukowe obalają tą teorię i dowodzą niezwykłych właściwości nie tylko kurkumy, ale także imbiru, pieprzu czarnego i pieprzu kajeńskiego. Sama kurkuma ma pomagać przy:

  • Wzdęciach i nadmiernych gazach
  • Zespole jelita drażliwego
  • Grypie żołądkowej
  • Biegunce
  • Wrzodach żołądkowych spowodowanych bakterią H. pylori

W przypadku dolegliwości żołądkowych ważny jest jednak umiar, gdyż nadmiar kurkumy może tylko pogorszyć istniejący już stan. Ludzie cierpiący na kamienie żółciowe powinni wręcz unikać kurkumy w większych dawkach.

Inne właściwości kurkumy

Nie na tym jednak koniec dobrych wiadomości. Codzienna szklanka naparu z kurkumy okazuje się zaskakującą terapią także w przypadku:

  • Alergii sezonowych – kurkumina blokuje wydzielanie histaminy, ograniczając znacząco siłę reakcji alergicznych. Szczególnie zaleca się ją osobom borykającym się ze skórnymi egzemami oraz astmą, gdyż w obu tych przypadkach potrzebne jest łagodzenie stanów zapalnych wywołanych obecnością alergenów.
  • Cukrzycy – badania kliniczne dowodzą, że w przypadku cukrzycy typu 2 regularne spożycie kurkumy pomaga regulować poziom insuliny we krwi i tym samym kontrolować poziom glukozy. Dla osób zagrożonych cukrzycą suplementacja kurkumą może być skuteczną strategią obrony, zaś zdiagnozowanym cukrzykom może pomóc w radzeniu sobie z chorobą.
  • Słabej odporności – lipopolisacharydy zawarte w kurkumie skutecznie mobilizują układ odpornościowy, chroniąc przed sezonowymi infekcjami i kaszlem. Jeśli dodać do tego silne działanie antywirusowe i antybakteryjne, mleko z miodem i kurkumą jest najlepszym napojem na okres jesienno-zimowy.

Ważne: Przepis na przeciwzapalny koktajl z kurkumą i ananasem – musisz to wypróbować!

  • Problemach ze wzrokiem – kurkuma w badaniach klinicznych okazuje się spowalniać rozwój katarakty, która może prowadzić do ślepoty. Ponadto, kurkumę w postaci kropli stosuje się także przy chronicznym zapaleniu oka jako alternatywę dla sterydów.
  • Chorobie Alzheimera – obserwacje nad epidemiologią poszczególnych chorób w zależności od diety dowiodły, że ludzie jedzący często curry mają znacznie mniejsze prawdopodobieństwo rozwoju demencji i choroby Alzheimera. Wnikając w głąb smacznych przypraw zdiagnozowano, że to właśnie kurkuma, obecna w indyjskich mieszankach, ma zasadniczy wpływ na ograniczanie formowania się płytek z beta-amyloidu, które ograniczają sprawność mózgu. Suplementacja kurkumą jest doskonałą prewencją, ale także częścią skutecznej terapii dla ludzi starszych.
  • Depresji – działanie kurkuminy na układ nerwowy jest bardzo podobne do działania farmakologicznych antydepresantów. Badania prowadzone na zwierzętach dowodzą, że kurkuma poprawia samopoczucie i redukuje skłonności do antyspołecznych zachowań. W jednym z eksperymentów poddano także badaniu dwie grupy ludzkich ochotników borykających się z depresją – okazało się, że kurkuma była tak skuteczna w poprawianiu nastroju jak Prozac!

skład:

ekologiczna kurkuma, ekologiczny imbir, ekologiczne chilli, ekologiczna papryka słodka

Wlaściwości produktu
  • Producent:Herbarium św. Franciszka
  • Nr. katalogowy:0000101
Oceń produkt